در مواجهه با این سوال که، کیا مهریه گرفتن؟ برای گرفتن مهریه از کجا شروع کنیم؟ شاید این ذهنیت در اغلب مردم وجود داشته ‌باشد که مهریه فقط بعد از طلاق قابل وصول است. گرفتن مهریه لزوما بعد از درخواست طلاق صورت نمی‌گیرد و این تفکر اشتباهی است که از عدم آگاهی نشات می‌گیرد. گاهی بنا به شرایطی ممکن است زن اقدام به وصول مهریه از شوهر کند. مهریه با ‌عنوان طلب زن از مرد شناخته می‌شود.

مهریه تعهد مرد نسبت به زن بوده و در صورت طلب از سوی او، باید توسط زوج پرداخت شود. چند نوع مهریه وجود دارد؟ کیا تا حالا مهریه گرفتن؟ چه موقعی می‌توان اقدام به درخواست مهریه کرد؟ چه قوانینی در این خصوص وجود دارد؟ و سوالات مختلفی که نکات پنهان زیادی دارند و مواجهه با چنین مشکلاتی را بدون داشتن وکیل، می تواند به کابوس تبدیل کند.

برای درخواست مهریه و نحوه گرفتن سریع مهریه، قوانین و راه‌هایی وجود دارد که در ادامه این مطلب آنها را بررسی می‌کنیم. جهت گرفتن وکیل مهریه تهران و طی کردن سریع مراحل جهت نیل به نتیجه، کیا وکیل همراه شماست.

گرفتن مهریه را کجا شروع کنیم و انواع راه‌های پرداخت مهریه

مهر، مهریه، کابین یا صداق حق مالی زن و تعهد مرد و نشان‌دهنده احترام شوهر نسبت به زن است. بعد از جاری شدن خطبه عقد نکاح، طبق ماده 1082 قانون مدنی زن مالک و مجاز به گرفتن مهریه است و می‌تواند درخواست دریافت مهریه را داشته باشد. مهریه با توافق طرفین ازدواج تعیین می‌شود.

معمولا اینگونه تلقی می‌شود که زن موقع طلاق می‌تواند مهریه را طلب کند. طبق ماده‌ای که ذکر شد، زن بلافاصله بعد از خطبه عقد از طریق قانونی می‌تواند اقدام به طلب مهریه کند.

پرداخت مهریه به دو نوع عندالاستطاعه و عندالمطالبه تقسیم می‌شود. در مهریه عندالاستطاعه، پرداخت مهریه توسط مرد به‌محض مطالبه زن صورت نمی‌گیرد. پرداخت این نوع مهریه بعد از بررسی استطاعت مالی مرد و داشتن توان مالی او انجام می‌شود.

مهریه عندالمطالبه بلافاصله بعد از نکاح در صورت طلب زن باید پرداخت شود. در این نوع مهریه توان و استطاعت مرد ملاک پرداخت مهریه نیست. اگر مهریه عندالمطالبه باشد، امکان گرفتن حکم جلب و ممنوع الخروج کردن مرد با رای دادگاه وجود دارد.

پرداخت مهریه به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می‌شود

گرفتن مهریه به دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می‌شود

راه‌های گرفتن مهریه؛ از طریق دادگاه یا شورای حل اختلاف

برای به‌اجرا گذاشتن مهریه یا مطالبه آن از سوی زن، باید به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراجعه شود. طبق قانون اگر مقدار مهریه از ارزش معینی بالاتر باشد، برای طلب آن باید مراحل ثبت درخواست از سوی دادگاه انجام شود. اگر مقدار مهریه از ارزش پایینی برخوردار باشد، رسیدگی آن به شورای حل اختلاف سپرده می‌شود. دادخواست مطالبه مهریه را در آنجا تنظیم می‌نمایید و مدارک زیر را ضمیمه کنید .

  • کپی از صفحات اول و دوم اصل عقد نامه
  • کپی از شناسنامه و پشت و روی کارت ملی
  • 100 هزارتومان وجه نقد

زوجه برای گرفتن مهریه می‌تواند از دادگاه همان شهری که در آن زندگی می‌کند، اقدام کند. امروزه هر شخصی که در دادگاه پرونده دارد دارای آدرس ثنای خاص خود است. آدرس ثنای زن در هر شهری که ثبت شده باشد، باید از همان شهر برای ثبت درخواست طلب مهریه اقدام کند. درصورتیکه ساکن تهران و کرج هستید گروه حقوقی کیا وکیل آماده ارائه مشاوره رایگان و قبول وکالت شما در پرونده‌های مهریه و خانواده است.

برای ثبت درخواست مطالبه مهریه، زوجه می‌تواند دادخواست خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی تنظیم و ارسال کند. همچنین توجه به این نکته ضروری ‌است که اگر مهریه زن مال‌ غیرمنقول باشد، به استناد ماده 12 قانون حمایت از خانواده، باید به دادگاه شهری که ملک یا آپارتمان (مال غیرمنقول) آنجاست مراجعه کند.

مراجعه به دادگاه و شورای حل اختلاف از راه‌های گرفتن مهریه

مراجعه به دادگاه یا شورای حل اختلاف یکی از راه‌های درخواست مهریه

گرفتن مهریه؛ مطالبه از طریق اداره اجرای ثبت

سند ازدواج یک سند رسمی محسوب می‌شود. زن می‌تواند از طریق دفتر ثبتی که در آن ازدواج ثبت شده است، نسبت به دریافت اجراییه اقدام کند. در این صورت نیازی به مراجعه برای طلب مهریه از طریق دادگاه وجود ندارد.

دفتر ازدواجی که عقد در آن ثبت شده، طبق بند ج ماده 2 آیین نامه مفاد اسناد رسمی، صلاحیت صدور اجراییه را دارد. همانطور که گفته شد برای مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت، دریافت اجراییه ضروری است.

دریافت اجراییه از طریق تقاضای زن یا وکیل او انجام می‌شود. درخواست دریافت یا صدور اجراییه توسط خود زوجه یا وکیل، باید به‌صورت کتبی انجام شود. به موجب بند 3 آیین نامه فوق‌الذکر، درخواست صدور اجراییه دارای فرمی است که زن با مراجعه به دفاتر ازدواج می‌تواند آن را دریافت کند.

زن چگونه می‌تواند بعد از فوت شوهر اقدام به گرفتن مهریه کند؟

در دین اسلام به ضرورت پرداخت حقوق و مهریه زن از سوی مرد تاکید شده است. اساسا هرگونه مسئولیت پرداخت مهریه برعهده شوهر است. به همین دلیل ممکن است این تصور اشتباه رخ دهد که بعد از فوت شوهر، امکان طلب مهریه از سوی زن وجود ندارد.

هر فردی بعد از فوت ممکن است بدهی‌هایی داشته ‌باشد که باید از طریق اموال وی یا ورثه پرداخت شوند. مهریه زن نیز یکی از بدهی‌های مرد بوده و پس از فوت از طریق اموال وی باید پرداخت شوند. برای گرفتن حق مهریه بعد از فوت شوهر، زن از دو طریق زیر می‌تواند اقدام کند:

  • مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت
  • مراجعه از طریق دادگستری

در مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت، زن باید قباله ازدواج را به دفتری که عقد در آن ثبت شده ببرد و درخواست صدور اجراییه کند. زوجه با گرفتن اجراییه و با معرفی اموال شوهر، می‌تواند از این اموال برای پرداخت مهریه طلب کند. ذکر این مورد ضروری‌ است که مهریه زن برای پرداخت، نسبت به سایر بدهکاران در اولویت است.

طلاق توافقی چگونه انجام می‌شود و حکم مهریه در آن چیست؟

در این نوع طلاق، زوجین برای مهریه توافق می‌کنند و زوجه از دریافت تمام یا بخشی از مهریه صرف‌نظر می‌کند. در طلاق توافقی، نحوه و موضوع توافقی که بین طرفین ازدواج صورت می‌گیرد، تعیین کننده است. این که پس از بخشش مهریه، زن می‌تواند دوباره به آن رجوع کند یا خیر جای اختلاف بین قضات وجود دارد. وکیل طلاق توافقی بهترین راه حل برای پرونده های طلاق توافقی است که احتمال پیچیده شدن شرایط وجود دارد.

در برخی موارد طبق مقررات هبه، زوجه می‌تواند نسبت به آنچه بخشیده (مهریه) دوباره رجوع کند. در برخی موارد دیگر به استناد ماده 806 در قانون مدنی، وقتی فردی طلب خود را به مدیون می‌بخشد، حق مراجعه دوباره به آن را ندارد.

تصمیم نهایی درخصوص مراجعت زن به مهریه بخشیده شده، طبق نظر و بررسی قاضی صورت می‌گیرد. آرایی که در این خصوص صادر شده هر دو مورد را تایید می‌کنند.

در طلاق توافقی ممکن است زن تمام مطالبه مهریه خود را ببخشد

در طلاق توافقی ممکن است زن تمام مهریه خود را ببخشد

حق حبس چیست و زن چه موقعی می‌تواند از شوهر تمکین نکند؟

همانطور که گفته شد، مهریه بلافاصله پس از ثبت عقد در صورت تقاضای زن لازم به پرداخت است. اگر زوجه از طریق قانونی برای گرفتن مهریه اقدام کند، طبق قانون تا زمانی که مهریه را دریافت نکرده می‌تواند از شوهر خود تمکین نکند.

به این حق زن نسبت به مهریه و شوهر در قانون، حق حبس مهریه گفته می‌شود. در این قانون زن می‌تواند تا قبل از دریافت مهریه از انجام وظایفی که در قبال شوهر خود دارد خودداری کند. عدم تمکین زمانی غیرقانونی محسوب می‌شود که زن اقدام به درخواست مهریه نکند یا بعد از دریافت مهریه نسبت به انجام وظایف خود امتناع کند.

نکته حائز اهمیتی که در این خصوص وجود دارد این است که به موجب ماده 1086 قانون مدنی، اگر زوجه قبل از درخواست طلب مهریه حتی یک‌بار از مرد تمکین کرده و با او هم‌بستر شود، حق حبس مهریه از او سلب می‌شود.

نکات مهم گرفتن مهریه از مرد به صورت سریع

طلب مهریه از سوی زن فقط در هنگام طلاق نیست

میزان دریافت مهریه چگونه تعیین می‌شود؟

مهریه حق زن نسبت به مرد است و زن هر زمانی که بخواهد می‌تواند آن را دریافت کند. مهریه هر میزانی که باشد، مرد موظف به پرداخت آن است، اما برای بازداشت شوهر و اجرای محکومیت در مورد مهریه تا 110 سکه امکان‌پذیر است.

اگر مرد توان و استطاعت مالی برای پرداخت بیش از 110 سکه را داشته باشد، مهریه قابل وصول است. اگر مرد به هر دلیلی استطاعت مالی برای پرداخت بیش از 110 سکه را نداشته باشد، می‌تواند تا 110 سکه را به صورت تقسیطی پرداخت کند.

اگر زن درخواست صدور مهریه را به اداره ثبت یا دادگاه ببرد، می‌تواند نسبت به اخذ حکم توقیف اموال شوهر برای مهریه اقدام کند. زن حتی می‌تواند شوهر خود را با تنظیم دادخواست مهریه ممنوع‌الخروج کند.

در پایان

همانطور که اشاره کردیم گرفتن مهریه محدود به زمان طلاق نمی‌شود. زن به‌محض ثبت عقد می‌تواند تمام و کمال مهریه را از شوهر خود طلب کند و او نیز طبق قانون موظف به پرداخت است.

برای این که از کجا طلب مهریه توسط زن صورت بگیرد، راه‌هایی وجود دارد. بنا به شرایطی ممکن است شورای حل اختلاف مسئول رسیدگی پرونده باشد و اگر ارزش مهریه بالا تشخیص داده شود، دادگاه مسئولیت رسیدگی را می‌پذیرد.

میزان پرداخت مهریه توسط شوهر، حق حبس و عدم تمکین و طلاق توافقی از جمله مواردی است که در این مطلب به آنها اشاره شد.

4.5 6 رای ها
رأی دهی به مقاله
اطلاع رسانی نظرات
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه‌ها