تجاوز به عنف یا تجاوز جنسی به معنای برقراری رابطه جنسی به‌زور و بدون رضایت زن است. تجاوز به عنف در کشور ما یکی از جرایم کیفری بوده و در تمام دنیا مجازات تجاوز جنسی بسیار سنگین است. به‌عبارت‌دیگر تجاوز به عنف، جرمی جنایی به شمار می‌آید.

ممکن است سوالاتی مانند مجازات تجاوز جنسی چیست؟ فرد قربانی بعد از حادثه باید چه کارهایی انجام دهد؟ ذهن شما را به خود مشغول کند. به همین دلیل سعی داریم در ادامه به بررسی تجاوز به عنف و مجازات تجاوز جنسی بپردازیم، پس ادامه مطلب را از دست ندهید. درصورت نیاز به گرفتن وکیل روابط نامشروع و تجاوز جنسی با گروه کیا وکیل در ارتباط باشید.

تجاوز به عنف و مجازات تجاوز جنسی چیست؟

عنف به معنای توسل به زور و خشونت است و تجاوز به عنف به نزدیکی جنسی با اعمال زور و با استفاده از غلبه گفته می‌شود. لازم به ذکر است که زوری بودن رابطه را باید شخص قربانی ثابت کند که این موضوع باعث بروز مشکلاتی در این پرونده‌ها می‌شود. درواقع تجاوز به عنف در خارج از چهارچوب ازدواج دائم و موقت به رسمیت شناخته می‌شود و نوعی زنا است که با عدم خواست و رضایت قربانی صورت می‌گیرد. لازم به ذکر است که توسل به خشونت جنسی در روابط زناشویی، تجاوز به عنف به شمار نمی‌آید.

تجاوز به عنف و مجازات رابطه جنسی زوری

لازم به ذکر است که مصداق زنای به عنف زنای در حال مستی، بیهوشی، خواب، تهدید، ربایش و ترساندن زن است. اگر شخص تسلیم وی شود و یا شخص متهم دختر یا زن را فریب دهد و او را اغفال کند، نیز تجاوز جنسی یا زنای به عنف نامیده می‌شود. در بحث تجاوز و رابطه نامشروع، مبحث رابطه نامشروع با دختر باکره دارای قوانین خاص خود است و از قوانین کلی تجاوز پیروی نمی کند.

حکم تجاوز به عنف را باید چگونه اثبات کرد؟

همانگونه که ذکر شد شخص قربانی باید بتواند در دادگاه تجاوز و رابطه بدون رضایت خود را اثبات کند. توجه داشته باشید که اقرارهای متهم در نزد پلیس ملاکی برای اثبات تجاوز به عنف است. شخص متهم باید 4 مرتبه در نزد قاضی این اتهام را اقرار کند. شهادت 4 نفر در دادگاه یکی دیگر از روش‌های اثبات این جرم است. لازم به ذکر است که این موردنیاز به پنهان‌کاری دارد و درنهایت احتمال شهادت شهود بسیار کم است.

درنهایت علم قاضی است که می‌تواند این تجاوز را تشخیص دهد. به‌عبارت‌دیگر قاضی می‌تواند با توجه به اقرارهای فرد یا افرادی که مورد تجاوز قرارگرفته‌اند و بررسی شواهد و سایر قرائن، جرم را تشخص دهد و حکم خود را صادر کند. ممکن است متهم ابتدا اقرار کرده و سپس گفته‌های خود را انکار کند که در این مواقع قاضی با علم خود می‌تواند این جرم را اثبات کند.

اثبات تجاوز به عنف توسط شخص قربانی

مجازات تجاوز جنسی در قانون چیست؟

با توجه به ماده 224 قانون مجازات اسلامی که در سال 1392 تصویب شده است برای مجازات تجاوز به عنف حکم اعدام در نظر گرفته شد. به‌طورکلی با توجه به ماده 224 قانون مجازات اسلامی حد زنا در موارد زیر اعدام است.

  1.  زنا با محارم نسبی: زنا مرد غیرمسلمان با مرد مسلمان که موجب اعدام زانی است.
  2. زنا با زن‌پدر که موجب اعدام زانی است: زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.

تبصره 1 مجازات تجاوز جنسی: مجازات زانیه که در بندهای ب و پ ذکر شده، تابع سایر احکام مربوط به زنا است.

تبصره ۲ مجازات تجاوز جنسی: هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد، در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.

در مواردی که شخص قربانی باکره و دختر باشد، فرد متهم علاوه بر پذیرش تجاوز به عنف باید ارش البکاره دختر را به همراه مهرالمثل وی پرداخت کند. درصورتی‌که شخص قربانی دختر نباشد، باید مهرالمثل زن به همراه مجازات تجاوز به عنف برای فرد زانی اهمال شود.

با توجه به بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی، اعمال زور و خشونت در تجاوز جنسی باعث تشدید میزان مجازات و تا حد اعدام می‌شود. به‌طورکلی اگر هریک از طرفین به برقراری رابطه جنسی راضی نباشند و شخص دیگری به‌اجبار او را وادار به انجام این کار کند، تجاوز جنسی انجام داده است. درواقع عدم رضایت شخص، رابطه جنسی را به تجاوز جنسی تبدیل می‌کند. همچنین اگر رضایت با تقلب و حیله به‌دست‌آمده باشد، تجاوز به عنف نامیده می‌شود و مجازات آن اعدام است.

مجازات تجاوز جنسی - اعدام برای فرد متجاوز

بنا به ماده 231 قانون مجازات اسلامی که به‌صورت زیر است:

«پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل به‌عنوان ضمانت اجرای مدنی تجاوز و راهکاری برای حمایت از قربانیان تجاوز جنسی در نظر گرفته شده است که در موارد زنای به عنف درصورتی‌که زن باکره باشد، مجرم علاوه بر مجازات تعیین‌شده، به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم می‌شود و درصورتی‌که شخص باکره نباشد، فقط به مجازات و پرداخت مهرالمثل محکوم می‌گردد»

پس از وقوع تجاوز شخص قربانی باید چه‌کارهایی انجام دهد؟

درواقع پس از تجاوز به عنف شخص باید اقدامات زیر را انجام دهد:

  • بلافاصله پس از انجام این کار باید فرد قربانی به نزدیک‌ترین دادسرا یا کلانتری مراجعه کند. سپس برای انجام معاینات لازم دادسرا فرد را به پزشکی قانونی معرفی می‌کند. توجه داشته باشید که فرد قربانی نباید به افراد غریبه و ناشناس اعتماد کند؛ زیرا ممکن است از شرایط روحی و جسمی وی سوء استفاده شود.
  • نباید لباس‌ها و بدن خود را بعد از وقوع این کار شستشو دهد و تمیز کند تا آثار وقوع خشونت مانند خراشیدگی، مو و یا پوست شخص متجاوز از بدن وی پاک نشود.
  • لازم به ذکر است که فرد قربانی می‌تواند با ارائه مدارکی مانند پیامک، تماس، برقراری ارتباط در فضای مجازی و… را به دادسرا ارائه دهد.

مجازات تجاوز گروهی به شخص قربانی

دلایل تجاوز جنسی یا تجاوز به عنف چیست؟

بر اساس شکایات صورت گرفته و با بررسی پرونده‌ها معمولا این جرم توسط افراد مجردی که توانایی برقراری رابطه جنسی مشروع و ازدواج را ندارند، انجام می‌شود. درواقع این افراد نمی‌توانند به‌صورت مشروع، قانونی و عادی نیازهای جنسی خود را برطرف و ارضا کنند. درنهایت دچار عقده‌های روانی می‌شوند که باعث ارتکاب جرم بسیار زشت و وقیحی مانند زنای به عنف می‌شود.

لازم به ذکر است که صرفا افرادی که توانایی برقراری رابطه جنسی مشروع را ندارد، دست به انجام این کار کثیف نمی‌زنند، بلکه افراد متاهل نیز مرتکب تجاوز جنسی می‌شوند. به‌عبارت‌دیگر این عمل همیشه توسط افراد مجرد صورت نمی‌گیرد و در برخی از مواقع افراد متأهلی که زن و فرزند دارند نیز به علت‌های مختلفی مانند کمبودهای شخصیتی و اختلالات روانی، مرتکب این عمل وقیح می‌شوند.

به‌طورکلی تجاوز جنسی معمولا در صورت‌های مختلفی مانند کودک‌آزاری (آزار جنسی به کودک)، سادیسم جنسی، زنای با محارم، عورت نمایی و پورنوگرافی صورت می‌گیرد که در دو حالت سادیسم (دیگران آزاری) و ماسوخیسم (خودآزاری) خود را نشان می‌دهد.

همچنین مطالعاتی که در سراسر دنیا و حتی در کشور ایران روی پرونده‌های این جرائم صورت گرفته است، نشان می‌دهد که شخص مهاجم پس از شناسایی فرد قربانی و در زمانی مناسب، علاوه بر ربایش، آزار و اذیت و تجاوز جنسی، فرد قربانی را به قتل می‌رساند.

در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت که تعارضات جنسی به‌وسیله افرادی صورت می‌گیرد که تعادل روانی و شخصیتی ندارند و در زمان کودکی نیز قربانیان خشونت جنسی توسط افراد غریبه و یا فامیل بوده‌اند. همچنین در زمان کودکی مورد ضرب و شتم پدر و مادر خود واقع‌ شده و از جنس مخالف خود کینه به دل‌گرفته‌اند.

عواقب عدم طرح شکایت در تجاوز جنسی و منافی عفت چیست؟

با توجه به ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری که به صورت زیر بیان می‌شود:

«انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هر فردی در این خصوص مجاز نیست. در مواردی که جرم در دید عموم اتفاق افتاده است و یا شاکی دارد، در این صورت، تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع‌واحوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می‌شود»

تبصره 1- در جرایم منافی عفت مانند زنا و لواط، اگر شاکی وجود نداشته و متهم قصد اقرار داشته باشد، قاضی می‌تواند پوشاندن جرم و عدم قرار را به او توصیه کند.

تبصره 2- قاضی باید عواقب شهادت بدون شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد.

تبصره 3- در جرائم مذکور در این ماده اگر شخص قربانی محجور باشد یا اگر سن او زیر 18 سال باشد، سرپرست قانونی یا ولی او حق طرح شکایت دارد.

به‌طورکلی در جرایم منافی عفت باید شاکی خصوصی شکایت کند و تا زمانی که شاکی این مسئله را مطرح نکند، قابل‌پیگیری نخواهد بود. جرایم منافی عفت دور از دید افراد رخ می‌دهد و آمار جرم‌های گزارش‌شده‌ای که قاضی در جریان آنها قرار می‌گیرد با اتفاقاتی که در واقعیت افتاده است، قابل‌مقایسه نیست.

تجاوز به کودک و عدم طرح شکایت به علت ترس وی

بیشتر این جرائم با توجه به ترس از شخص بزهکار و حفظ آبرو مخفی می‌ماند و هیچ‌کس از آن اطلاعی نمی‌یابد. انجام این کار مانع از بازدارندگی شخص متهم می‌شود و ترسی از ارتکاب مجدد جرم نخواهند داشت و احتمال دارد به‌دفعات دیگری این کار زشت را انجام دهد.

در این مطلب سعی کردیم به بررسی تجاوز به عنف و مجازات تجاوز جنسی و نکات مهم آن بپردازیم. همانگونه که ذکر شد به رابطه جنسی نامشروعی که با توسل به خشونت و زور و بدون رضایت زن انجام شود تجاوز به عنف گفته می‌شود. در تمام کشورها تجاوز به عنف مجازات شدیدی دارد و یکی از جرایم کیفری به شمار می‌آید. در کشور ایران نیز مجازات این کار وقیح اعدام است و اگر شخص قربانی باکره و دختر باشد، باید علاوه بر مهرالمثل، ارش البکاره وی را نیز پرداخت کند.

توجه داشته باشید که این عمل بیشتر توسط افرادی که مشکل شخصیتی و روانی دارند و در زمان کودکی مورد آزار جنسی قرارگرفته‌اند، انجام می‌شود. همچنین با توجه به تحقیق پرونده‌های این جرائم اکثرا توسط افراد مجردی انجام می‌شود که توانایی ازدواج و تشکیل خانواده را به‌صورت شرعی و قانونی ندارند، صورت می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *