آیا تصادف منجر به فوت زندان دارد؟ آیا درصورت نداشتن بیمه تصادف منجربه فوت قتل عمد حساب می شود؟ تصادفات دردناکی که منجر به فوت شخص ثالث و راننده شود، تصادفات جرحی نام دارد. یکی از انواع قتلهای غیرعمد، تصادف منجر به فوت یا قتل در تصادفات رانندگی است که به علت بیمبالاتی، عدم رعایت نظامات دولتی، بیاحتیاطی و یا عدم مهارت راننده رخ میدهد. اما مجازات تصادف منجر به فوت چیست؟ برای گرفتن پاسخ سوالات خود ادامه مطلب را از دست ندهید.
عناوین صفحه
قتل در تصادفات رانندگی و مجازات تصادف منجر به فوت
یکی از مواردی که امروزه بسیار اتفاق میافتد، قتل در تصادفات رانندگی است. بهعبارتدیگر با گسترش میزان استفاده از وسایل نقلیه، حوادث جانی و مالی بسیاری اتفاق میافتد. برخی از مردم تصور میکنند که مجازات قتل در رانندگی برای کسی که در اثر تصادف باعث مرگ شخص دیگری شده، قصاص است. درصورتیکه قتل در حوادث رانندگی حکم قتل غیرعمد را دارد. نکات مهم قتل در تصادفات رانندگی بهصورت زیر است:
- قتل در تصادفات رانندگی، قتل غیرعمد به شمار میآید و قتل غیرعمد قصاص ندارد. ناگفته نماند که اگر در هنگام تصادف قتل ایجاد شود، برای شخص مجازات حبس در نظر گرفتهشده و محکوم به پرداخت دیه میشود. توجه داشته باشید که اگر تصادف به سه صورت زیر ایجاد شود، قتل غیرعمد خواهد بود:
- بیمبالاتی یا بیاحتیاطی راننده، بیمبالاتی به معنای توجه نکردن به الزام و کارهای توصیهشده است، مانند عدم رانندگی در حدود سرعت مجاز. بیاحتیاطی نیز به معنای کارهای خطرناک و رانندگی در سرعت غیرمجاز است.
- عدم رعایت نظامات دولتی که از جمله آنها میتوان عدم توجه به قوانین رانندگی را نام برد.
- نداشتن مهارت کافی راننده که به معنای نداشتن گواهینامه یا مهارت کافی است.
- اگر تصادف در سرعت غیرمجاز اتفاق بیفتد، بازهم مجازات تصادف منجر به فوت مانند قتل غیرعمد است؛ زیرا راننده به علت بیتوجهی و عدم سوء نیت این کار را انجام داده است. برای تصادفاتی که راننده گواهینامه ندارد نیز این قانون صدق میکند.
استعانت از وکیل قتل در پرونده های تصادف منجر به فوت بهترین تصمیم می باشد. اکثرا عواقب قصور در چنین پرونده هایی غیر قابل جبران می باشد.
مجازات تصادف منجر به فوت چیست؟
همانگونه که در قسمت قبل ذکر کردیم، قتل در تصادفات قصاص ندارد و قتل غیرعمد به شمار میآید. به همین علت مجازات آنهم مجازات قتل غیرعمد خواهد بود. بهطورکلی حکم مجازات تصادف منجر به فوت به صورتهای زیر خواهد بود.
مجازات حبس بین 6 ماه تا سه سال
یکی از مجازاتهایی که برای تصادف منجر به فوت در نظر گرفته میشود، حبس بین 6 ماه تا 3 سال است. در صورت رضایت اولیای دم، عدم سابقه محکومیت و باقی مواردی که در قانون ذکرشده، به مجرم تخفیف داده میشود.
پرداخت دیه کامل در صورت درخواست اولیای دم
دیه نوعی مجازات است که در مواردی که امکان قصاص وجود ندارد یا طرفین با یکدیگر توافق کنند، در قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته میشود. برای قتل ناشی از تصادف در صورت درخواست اولیای دم، راننده باید دیه را پرداخت کند. ناگفته نماند که پرداخت دیه به معنای بخشودن گناه مجرم نیست، بلکه تخفیفی برای مجازات صورت گرفته بهحساب میآید.
نکات مهم مجازات تصادف منجر به فوت
در ماده 16 قانون اصلاح بیمه اجباری درباره این موضوع بهصورت زیر بیانشده است:
«در حوادث رانندگی منجر به صدمات بدنی غیر از فوت، بیمهگر وسیله نقلیه مسبب حادثه یا صندوق تامین خسارتهای بدنی، حسب مورد موظفاند پس از دریافت گزارش کارشناس راهنمایی و رانندگی یا پلیسراه و در صورت لزوم گزارش سایر مقامات انتظامی و پزشکی قانونی بلافاصله حداقل 50 درصد از دیه تقریبی را به اشخاص ثالث زیاندیده پرداخت کرده و باقیمانده آن را پس از معین شدن میزان قطعی دیه بپردازند»
تبصره- در حوادث رانندگی منجر به فوت، شرکتهای بیمه میتوانند در صورت توافق با راننده مسبب حادثه و ورثه متوفی، بدون نیاز به رای مراجع قضایی، دیه و دیگر خسارتهای بدنی وارده را پرداخت کنند.
در حوادث رانندگی که منجر به فوت میشوند، در صورت توافق طرفین، شرکت بیمه میتواند بدون صدور رای مراجع قضایی، خسارتهای بدنی واردشده و دیه را پرداخت کند.
بر اساس ماده 718 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی که در سال 75 تصویب شده است، اگر راننده در هنگام تصادف گواهینامه نداشته و مست باشد، با سبقت و سرعت غیرمجاز رانندگی کند و یا وسیله نقلیه وی دارای مشکل فنی باشد، مجازات شدیدتری برای مجرم در نظر گرفته میشود؛ اما همچنان قتل غیرعمدی است.
ناگفته نماند که در صورت بروز تصادف در شرایط بالا، بیمه باید خسارت شخص متوفی یا آسیبدیده را پرداخت کند. در این نوع مجازات اگر اولیای دم رضایت دهند، دادستان با تعقیب دعوای عمومی و با توجه به ماده 714 و 718، مجازات زندان یا جریمه نقدی برای مجرم در نظر گرفته میشود.
در اکثر مواقعی که بین عابران پیاده و رانندگان تصادف میشود، با توجه به ماده 215 آییننامه راهنمایی و رانندگی، این تصادفات به علت عدم رعایت قانون و بیدقتی عابران پیاده اتفاق میافتد. توجه داشته باشید که در این مورد کارشناس تصادف با بررسی میزان تقصیر عابر پیاده و راننده، خسارت مالی یا جانی را تعیین میکند. معمولا با توجه به پرداخت خسارت توسط بیمه، تصادفات را بر عهده راننده خواهند گذاشت. لازم به ذکر است که در تصادفات شخص مقصر باید دیه کامل را پرداخت کند.
بررسی سقف بیمه برای مجازات تصادف منجر به فوت
در حوادث رانندگی که منجر به فوت شخص میشود، بیمه باید با طرفین برای پرداخت خسارات و دیه توافق کند. برای تصادفات دو حالت زیر در نظر گرفته میشود:
- در حالت اول یا حالت عمومی حبس و جزای نقدی در نظر گرفته میشود.
- در حالت دوم یا حالت خصوصی با جلب رضایت اولیای دم و پرداخت دیه کامل صورت میگیرد.
برای پرداخت بیمه به ترتیب مراحل زیر باید انجام شود:
- تماس با اورژانس و پلیس
- فرستادن وسیله نقلیه به پارکینگ، بهوسیله کلانتری
- گزارش کروکی حادثه بهوسیله ماموران حاضر در صحنه تصادف
- تکمیل پرونده در کلانتری و ارسال آن به شرکت بیمه مربوطه
- پیگیری پرونده در دادسرای وقوع حادثه
- حضور طرفین در دادسرا
- اعلام مبلغ دیه با توجه به گزارش و نظر کارشناس و پرداخت آن بهصورت کامل
- با توجه به مادههای ذکرشده در قانون بیمه اجباری که در سال 1395 تصویب شده است، راننده موظف بوده که در مدت 15 روز دیه را پرداخت کند
پس از قطعی شدن مبلغ دیه، با ارائه مدارک، بیمهگر باید طی 20 روز از تاریخ تعیینشده مبلغ را به دادگاه واریز کند. در صورت عدم پرداخت خسارت یا دیه از طرف شرکت بیمه، با توجه به مادههای ذکرشده در قانون بیمه شخص ثالث، فرد آسیبدیده یا وراث وی میتوانند خسارت و جریمه را مطالبه کند. همچنین به ازای هرروز تاخیر، مبلغ خسارت نیم در هزار خواهد بود.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم به بررسی مجازات تصادف منجر به فوت و نکات مهم آن بپردازیم. همانگونه که ذکر شد امروزه یکی از قتلهای غیرعمد رایج، قتل در تصادفات است. از آنجاییکه این نوع قتلها عمدی نیست، پس مجازات آن قصاص نیست و مجازاتی مانند حبس و پرداخت دیه برای راننده در نظر گرفته میشود. شرکت بیمه باید در مدت 20 روز دیه تعیینشده را پرداخت کند، در غیر این صورت مشمول پرداخت جریمه خواهد شد.