دیه زن فوت شده

هنگامی که فردی بر اثر حادثه‌ای فوت می‌کند، دیه به او تعلق می‌گیرد و دیه وی به ولی یا وراث قانونی و شرعی او پرداخت می‌شود. شاید برایتان سوال باشد که دیه زن در تصادفات به چه کسانی تعلق میگیرد که در این مقاله اطلاعات بسیاری در مورد دیه زن فوت شده در اختیار شما قرار می‌دهیم و توصیه می‌کنیم تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید دیه شکستگی بینی

دیه زن فوت شده

دیه زن فوت شده چیست

در صورتی که شما عمدا یا در نتیجه بی‌احتیاطی به سلامت، جان یا مالی دیگری لطمه‌ای وارد کنید، بر اساس شرع مقدس اسلام و قوانین کشور، باید مسئولیت خسارت ناشی از عمل خود را برعهده بگیرید. مجازات اصلی این خسارات، به 4 نوع مجازات دسته‌بندی می‌شوند که عبارتند از قرار قصاص، مجازات حدی، مجازات تعزیری و مجازات دیه.

دیه زن فوت شده مبلغی است که در صورت صدمه به یک زن باید براساس حکم دادگاه و در شرایطی که مجازات قصاص ممکن نباشد، پرداخت کنید. همچنین بر اساس ماده 445 قانون مجازات اسلامی، دیه مقدار مال معینی بوده که به خاطر جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در صورتی که قصاص نداشته باشد، در شرع مقدس ذکر شده است.

نابرابری دیه زن فوت شده و مرد در جامعه مشکلاتی را به وجود آورده است و همین امر باعث شده که قانون‌گذار راهکاری را برای زنان سرپرست خانوار پیش‌بینی کرده است. این راهکار از طریق شرکت‌های بیمه در خصوص سوانح رانندگی میسر خواهد بود و قانون به دیه زن فوت شده در تصادف رسیدگی می‌کند.

 

میزان دیه زن فوت شده

قانون گذار برای اینکه میزان دیه زن فوت شده و مرد، یکسان باشد، قانونی را برای حمایت از زنان علی‌الاصول زنان سرپرست خانواده تصویب کرد.

  • قانون بیمه شخص ثالث بیان می‌کند که شرکت‌های بیمه و صندوق تامین خسارت‌های بدنی باید دیه زن و مرد را به مقدار یکسانی پرداخت کنند. لازم به ذکر است که این قانون صرفا به حوادث رانندگی و شرکت‌های بیمه مربوط می‌شود. بیمه‌کننده باید خسارت وارد شده فرد را بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین، پرداخت کند و این پرداختی تا سقف تعهدات بیمه فرد انجام‌پذیر است. این قانون در ابتدا به صورت آزمایشی و سپس با تایید ماده 110 قانون بیمه اجباری از سوی شورای نگهبان دائمی شد.
  • قانون به این اکتفا نکرده و در تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی در مورد دیه زن فوت شده صراحتا صحبت کرده است. در این ماده قانون اعلام شده است که در تمام جنایاتی که مجنی علیه، شخص مرد نیست، معادل با تفاوت سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارت‌های بدنی باید پرداخت شود. با این وجود کلیه جنایت‌های واقع شده از جمله ناشی از حوادث رانندگی یا غیره، در صورتی که شخص فوت شده، مرد نباشد، اگر دیه تعلق گرفته کم‌تر از دیه کامل یک مرد باشد، تفاوت دیه وی باید توسط صندوق تامین خسارت‌های بدنی پرداخت گردد.
  • قانون برای پرداخت دیه زن فوت شده زمان مشخصی را تعیین کرده است که باید طبق این زمان‌بندی عمل شود. البته طرفین نیز می‌توانند در این زمینه با یکدیگر توافق کنند. همچنین میزان دیه کامل یک انسان هر ساله متفاوت خواهد بود و نرخ دیه در زمان پرداخت باید ملاک عمل قرار گیرد.

ماه‌های عادی (غیر حرام):

  • دیه کامل زن در ماه‌های عادی سال 1402، 600 میلیون تومان است.
  • دیه زن فوت شده در تصادف رانندگی در ماه‌های عادی، معادل دیه کامل زن خواهد بود.

ماه‌های حرام:

  • دیه کامل زن در ماه‌های حرام سال 1402، 900 میلیون تومان است.
  • دیه زن فوت شده در تصادف رانندگی در ماه‌های حرام، معادل دیه کامل زن خواهد بود، یعنی 900 میلیون تومان.

چرا دیه زن فوت شده نصف مرد است

  • در پاسخ به این سوال که دیه زن فوت شده چرا نصف دیه مرد است، باید گفت که قانون اعلام داشته که با توجه به اینکه مرد، ریاست مالی بر خانواده را برعهده دارد، دیه وی می‌تواند تا حدی از زیان‌های وارده بکاهد. همچنین از آنجا که مرد باید نفقه زن و فرزند خود را بپردازد، در نبود او ممکن است آسیب‌های مالی جبران‌ناپذیری به نهاد خانواده وارد شود و از نظر اقتصادی برای خانواده مشکل ایجاد گردد.
  • دلیل دیگر برای اینکه قانون اعلام می‌دارد که دیه زن فوت شده نصف مرد بوده، این است که مسئولیت پرداخت دیه در برخی از جنایات برای مردان عاقله در نظر گرفته می‌شود. این ها باعث عدم توازن میان تکالیف مردان و زنان می‌شود و با توجه به اینکه در دین اسلام، هیچ ضرری قابل تصور نیست، شرع و قانون‌گذار، دیه مردان را به منظور رسیدن به توازن، بیش‌تر از زنان برقرار ساخته است.

 

دیه زن به کی میرسه

در پاسخ به این سوال که دیه به چه کسانی تعلق میگیرد باید بگوئیم که دیه بر اساس قانون مجازات اسلامی به خاطر جنایت بر نفس یا عضو، به مجنی علیه یا به ولی یا اولیای دم وی پرداخت می‌شود. مبلغ دیه بر طبق اینکه مجنی علیه زنده بوده یا فوت کرده باشد، به افراد مختلفی پرداخت می‌گردد که عبارتند از :

  • خود فرد مجنی علیه : اگر زنده باشد.
  • ولی یا اولیای دم مجنی علیه : اگر شخصی که جنایت بر او واقع شده است، فوت کرده باشد. اولیای دم فرد فوت شده پس از گرفتن دیه می‌توانند آن را بر طبق سهم هر شخص، آن را بین افراد مختلف تقسیم کند. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که دیه جنایت بر میت به ورثه تعلق نمی‌گیرد.

 

دیه زن متاهل به چه کسانی تعلق میگیرد

در جواب سوال دیه به چه کسانی از خانواده تعلق میگیرد باید بگوئیم که قانون مدنی در بحث دیه زن فوت شده به طقبه بندی وراث پرداخته و سه هر کدام از آن ها را به صورت دقیق مشخص کرده است. اولیای دم فرد متوفی، سهم دیه وراث را باید مشخص کنند و نسبت به نحوه تقسیم آن بین اولیای دم باید اقدام نمایند.

سهم زن از دیه همسر در صورت وجود فرزند، یک هشتم ماترک است و اگر فرزندی وجود نداشته باشد، یک چهارم سهم‌الارث زوجه خواهد بود. همچنین سهم شوهر از دیه زن نیز در صورت وجود فرزند برای زن، یک چهارم ماترک است و اگر فرزندی وجود نداشته باشد، یک دوم سهم‌الارث شوهر خواهد بود.

 

سخن پایانی

در این مطلب دیدیم که بر اساس قانون مجازات اسلامی اگر شخصی بر اثر جنایت عمدی یا غیرعمدی فوت کند، باید دیه فرد مورد نظر به اولیای دم او پرداخت شود. دیه زن فوت شده نیز به چند گروه از جمله خود مجنی علیه، ورثه مقتول و بیت‌المال پرداخت می‌شود.

 

سوالات متداول

  • دیه کامل زن در سال 1402 چقدر است؟

این مبلغ در سال 1402 برابر با 450 میلیون تومان در ماه‌های عادی است و در ماه‌های حرام برابر با 600 میلیون تومان خواهد بود.

  • دیه زن فوت شده در تصادف به چه کسانی تعلق میگیرد ؟

دیه فرد مورد نظر به ولی یا اولیای دم او پرداخت می‌شود و به نوعی اولیای دم مجنی علیه، وراث وی هستند.

  • تقسیم دیه مادر بین فرزندان چگونه است؟

دیه مادر بین فرزندان دختر و پسر مساوی نیست و طبق تقسیم ارث صورت می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *